Wasadvies

 
EEN GOEDE TIP IS ALTIJD HANDIG

Wassen lijkt zo eenvoudig, maar dat is het soms helemaal niet! Wat betekenen toch al die symbolen? Wij leggen het u graag uit op deze pagina. En heeft u alsnog een vraag, stuur ons een mail, dan beantwoorden wij deze zo snel mogelijk!

Stuur een mail
 
WASSEN

Een wastobbe geeft aan dat u het artikel mag wassen. Het gradental geeft de maximale watertemperatuur aan. Kijk altijd even goed of er een streep onder de tobbe staat. Als dit het geval is, moet u een anti-kreukprogramma of een wolwasprogramma gebruiken. Ziet u een handje in de tobbe? Dan mag u het artikel uitsluitend met de hand wassen. Als er een kruis door de wastobbe staat, mag u het artikel niet wassen en ook niet weken.

 
BLEKEN

Er zijn twee manieren om te bleken. Zuurstof of chloor zijn hier het middel bij uitstek. Als de driehoek helemaal leeg is, is elke vorm van bleken toegestaan. Als er twee diagonale lijnen in de driehoek zijn, is alleen zuurstof toegestaan als bleekmiddel. Een doorgestreepte driehoek betekent dat het textiel helemaal niet mag worden gebleekt. In dit geval moet je geen normaal, universeel wasmiddel gebruiken, omdat deze vaak zuurstofbleekmiddel bevatten. In plaats daarvan wordt aanbevolen om kleurwasmiddelen te gebruiken.

 
DROGEN

Dit symbool beschrijft twee soorten droging; in de drogerij of natuurlijke droging. Trommeldrogen wordt altijd voorgesteld door een cirkel in het vierkant. Als er een puntje in de cirkel staat, moet u een zacht programma kiezen dat de maximumtemperatuur van 60 graden niet overschrijdt. Als er twee punten zijn, is het standaardprogramma voldoende. Hier is de maximale temperatuur 80 graden. Als het vierkant en de cirkel met een kruis zijn gemarkeerd, mag het textiel niet in de trommel worden gelegd om te drogen.

Een vierkant met een lijn daarentegen beschrijft dat het textiel op natuurlijke wijze moet worden gedroogd. Er zijn verschillende wassymbolen:

Een verticale lijn betekent dat het drogen op de waslijn moet gebeuren.
Twee verticale lijnen betekenen dat het textiel druipend nat op de waslijn moet drogen.
Een horizontale lijn staat voor horizontaal drogen.
Twee horizontale lijnen staan voor horizontale droging in druipende natte toestand.
Als de genoemde pictogrammen ook een diagonale lijn in de linkerbovenhoek hebben, betekent dit dat het textiel geen licht kan verdragen. Ze moeten in de schaduw worden gedroogd, perfect onder het afdakje in je nette tuin.

 
STRIJKEN

Het symbool voor het strijken spreekt voor zich. Dit wordt uiteraard uitgebeeld door een strijkijzer. De punten bepalen de maximale temperatuur waarbij gestreken mag worden, deze staan ook aangegeven op de meeste strijkijzers, dus dat scheelt weer!

Een punt: maximaal 110 graden, zonder stoom
Twee punten: maximaal 150 graden
Drie punten: maximaal 200 graden
Een strijkijzer met een kruis betekent dat het textiel niet gestreken mag worden.

 
CHEMISCH REINIGEN

Chemisch reinigen wordt ook wel stomen of dry cleaning genoemd. Is uw artikel chemisch te reinigen, dan wordt dit aangegeven door een cirkel. De letters die er in staan zijn bestemd voor de professionele reiniger. Een kruis door de cirkel betekent dat u het artikel niet naar de stomerij mag brengen.